Sobotnia słodycz

 

Puszka ananasa sprowokowała mnie w sobotę do wypróbowania ciasta według nieco zmodyfikowanego przeze mnie przepisu Nigelli Lawson.

 

Odwrócone z ananasem

 

170 g masła
7 plastrów ananasa z puszki
wiśnie lub inne owoce do wypełnienia środków ananasów
4 jajka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru i dwie łyżki cukru brązowego do wysypania tortownicy

 

SAM_6791

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować obficie masłem i posypać brązowym cukrem. Rozłożyć ananasa i wiśnie lub inne owoce (u mnie morele).

Jajka zmiksować z cukrem i 5 łyżkami syropu z puszki po ananasie. Cały czas miksując dodawać miękkie masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć bezpośrednio na ananasa i wyrównać powierzchnię. Piec przez około 30 – 35 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu ciasto odstawić na 15 minut, następnie zdjąć obręcz z tortownicy. Ciasto przykryć talerzem, odwrócić formę do góry dnem i odkleić papier.

 

SAM_6801

 

Było smaczne, bardzo maślane i pyszne z wyborną herbatą. Polecam.

 

SAM_6807

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *