Chciałam, zrobić dania, które będą zabawne i pobudzą wyobraźnię naszych wspaniałych wnuków. Dlatego na przyjęcie urodzinowe Tadzia zrobiłam m. in. uroczego pingwinka – PINGU – bohatera bajeczki bardzo chętnie oglądanej w tv i necie przez Tadzia i Olenkę.
Wystarczy słoiczek małych i dużych czarnych oliwek, ugotowana marchewka i małe kulki mozzarelli. Wszystko zgrabnie dopasować i spiąć wykałaczką. Zabawa świetna a efekt uroczy!
jeden, dwa i cała czeredka pingwinków
Mysi półmisek
Jaja na twardo, szczypiorek, rzodkiewka, kolendra, żółty ser i stadko myszek gotowe.
Tradycyjna sałatka jarzynowa serwowana w kształcie ryby. Wbrew pozorom zrobienie takiej „ryby” to żadna trudność. Na półmisku ułożyć sałatkę jarzynową, nadać jej rybi kształt i posmarować majonezem. Następnie ogon i rybią głowę obłożyć sparzonym wcześniej porem, a łuski ułożyć z półplasterków ogórka zaczynając od ogona. Potem jeszcze oko i pyszczek z czarnej oliwki i…
voila – ryba jako żywo
Olenka wprawdzie zobaczyła w rybie smoka, który niewątpliwie skojarzył się jej z bohaterem bajek o smokach i księżniczkach, które ostatnio przerabiamy.
Ugotowane jajeczka przepiórcze, koktajlowe pomidorki, szczypiorek, odrobina majonezu i wykałaczki. Z tych kilku elementów bez żadnego manualnego wysiłku mogą powstać muchomorki. W tych moich z powodu pośpiechu zabrakło kropek na kapeluszach, które można zrobić z majonezu.
Kruche babeczki z łososiowym nadzieniem
składniki na babeczki:
300 g mąki
200 g schłodzonego masła
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy
2-3 łyżeczki zimnej wody
Z wymienionych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1/2 godziny. Babeczki piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Z tej porcji wyszło mi 30 babeczek.
nadzienie:
2 opakowania serka typu Philadelfia, 150 gram drobno pokrojonego wędzonego łososia, pęczek posiekanego koperku, dwa drobno pokrojone ogórki (kaszubskie), świeżo zmielony pieprz.
Składniki dokładnie wymieszać, wyłożyć do rękawa cukierniczego i ułożyć na babeczkach ozdobne rozety z łososiowej masy.