Babcine pomysły na urodzinowe menu

 

Chciałam, zrobić dania, które będą zabawne i pobudzą wyobraźnię naszych wspaniałych wnuków. Dlatego na przyjęcie urodzinowe Tadzia zrobiłam m. in. uroczego pingwinka – PINGU – bohatera bajeczki bardzo chętnie oglądanej w tv i necie przez Tadzia i Olenkę. 

 

SAM_6939

 

 Wystarczy słoiczek małych i dużych czarnych oliwek, ugotowana marchewka i małe kulki mozzarelli. Wszystko zgrabnie dopasować i spiąć wykałaczką. Zabawa świetna a efekt uroczy!

 

SAM_6941

 

 jeden, dwa i cała czeredka pingwinków

 

IMG_3448

 

Mysi półmisek

 

SAM_6929

 

Jaja na twardo, szczypiorek, rzodkiewka, kolendra, żółty ser i stadko myszek gotowe.

 

SAM_6931

 

 Tradycyjna sałatka jarzynowa serwowana w kształcie ryby. Wbrew pozorom  zrobienie takiej „ryby” to  żadna trudność. Na półmisku ułożyć sałatkę jarzynową, nadać jej rybi kształt i posmarować majonezem. Następnie ogon i rybią głowę obłożyć sparzonym wcześniej porem, a łuski ułożyć z półplasterków ogórka zaczynając od ogona. Potem jeszcze oko i pyszczek z czarnej oliwki i… 

 

SAM_6919

 

 voila – ryba jako żywo

 

SAM_6921

 

 Olenka wprawdzie zobaczyła w rybie smoka, który niewątpliwie skojarzył się jej z bohaterem bajek o smokach i księżniczkach, które ostatnio przerabiamy.

 

SAM_6922

 

 Ugotowane jajeczka przepiórcze, koktajlowe pomidorki, szczypiorek, odrobina majonezu i wykałaczki. Z tych kilku elementów bez żadnego manualnego wysiłku mogą powstać muchomorki. W tych moich z powodu pośpiechu zabrakło kropek na kapeluszach, które można zrobić z majonezu.

 

SAM_6856

 SAM_6934

 

 Kruche babeczki z łososiowym nadzieniem

 

SAM_6914

 

składniki na babeczki:

 

300 g mąki

200 g schłodzonego masła

2 jaja

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki oliwy

2-3 łyżeczki zimnej wody

 

Z wymienionych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce  przez co najmniej 1/2 godziny. Babeczki piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Z tej porcji wyszło mi 30 babeczek.

nadzienie:

2 opakowania serka typu Philadelfia, 150 gram drobno pokrojonego wędzonego łososia, pęczek posiekanego koperku, dwa drobno pokrojone ogórki (kaszubskie), świeżo zmielony pieprz.

Składniki dokładnie wymieszać, wyłożyć do rękawa cukierniczego i ułożyć na babeczkach ozdobne rozety z łososiowej masy.

 

SAM_6912

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *