Sezon na botwinkę

 

Tarta z botwinką

 

Jestem miłośniczką botwiny i żałuję,  że tylko sezonowo można korzystać z jej dobrodziejstw. Jej zaletą jest działanie odkwaszające i odtruwające oraz m.in. zawartość żelaza i wapnia. Wczoraj po raz pierwszy użyłam tego warzywa nie do tradycyjnej botwinki (zupy), ale jako farsz do tarty. I nie zawiodłam się. Tarta botwinkowa smakowała wyśmienicie, czego dowodem były liczne ochy i achy biesiadników. Kawałek tarty trafił do naszej mamusi karmiącej – Natki, której najbardziej potrzebne jest teraz dobre odżywianie.  

 

Ciasto kruche:

 

250 g mąki

125  g masła schłodzonego

75 g zimnej wody

pół łyżeczki soli

 

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać schłodzone masło i posiekać nożem. Dodać wodę, sól i szybko wyrobić ciasto. Zawinięte w folię wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, wyłożyć na formę do tarty (24 cm) i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 – 17 minut. Po przestudzeniu nałożyć farsz i zapiekać  w 180 stopniach kolejne 20 minut.

 

Farsz:

 

2 pęczki botwiny z buraczkami

3 ząbki czosnku

1 cebula

2 łyżki masła

gałka muszkatołowa, kminek, sól, pieprz ziołowy

sok z jednej cytryny

2 jajka

duży kubek jogurtu naturalnego

1 mozzarella starta na tarce o dużych oczkach

tarty żółty ser do posypania na wierzchu (opcjonalnie)

 

Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek i cebulę.  Podsmażyć (nie rumienić).  Następnie dodać pokrojoną botwinę wraz z buraczkami. Doprawić. Dusić ok. 7 – 10 minut. aż buraczki i łodygi zmiękną. Do przestudzonej botwinki dodać roztrzepane jaja, jogurt, mozzarellę, sok z cytryny i dokładnie wymieszać . Wyłożyć na przestudzony spód tarty, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.

 

SAM_7740

 

ciasto przed włożeniem do piekarnika

 

SAM_7742

 

upieczony spód tarty

 

SAM_7743

 

Wykonanie tarty z dużą uwagą i bardzo licznymi pytaniami śledziła Olenka.  (tarta przed zapiekaniem)

 

SAM_7754

 

Czy te oczy mogą kłamać? – chyba nie! Zachwyt nad upieczoną botwinkową tartą. Huraaa – udała się!!!

 

SAM_7758

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *