Pyszny na Dzień Mamy

 

Dzień Mamy w tym roku nie zachwycił słońcem i ciepłem, ale spędzony z dziećmi i wnukami zapewnił dużo ciepła i bezcennych niczym nie zastąpionych radosnych i szczęśliwych chwil. 

 

SAM_7941

 

Polecam na ten wyjątkowy dzień ciasto, które było godnym uwieńczeniem naszego świątecznego obiadu. 

 

SAM_7935

 

spód ciasta  z nutelli i sucharków

 

3/4 opakowania sucharków (daję bez cukrowe z uwagi na bardzo słodką nutellę)

350 g nutelli

 

Sucharki miksujemy  na tartą bułkę i łączymy z nutellą dokładnie mieszając za pomocą drewnianej łyżki na jednolitą masę.
Masą wypełniamy dno tortownicy dokładnie uciskając i wyrównując łyżką. Wstawiamy do lodówki.

 

Druga warstwa

 

– 250 ml śmietany kremówki
– 250g serka mascarpone
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę ubijamy dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i wanilię. Dokładnie mieszamy i wykładamy na spód sucharkowy. Ponownie wkładamy do lodówki.

 

Trzecia warstwa brzoskwiniowa

 

puszka brzoskwiń
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

 

Brzoskwinie odsączamy i miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w połowie wody (2 galaretki w 1/2 l wody) i dodajemy do zmiksowanych brzoskwiń.
Kiedy mus zaczyna tężeć delikatnie wykładamy na warstwę serową. Schładzamy w lodówce minimum 3 godziny.
A potem już tylko delektujemy się tym pysznym deserem.

 

 

SAM_8183

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *