Zdrowych i wesołych świąt wszystkim moim niestrudzonym czytelnikom!
Na świątecznym stole w tym roku znajdzie się kilka potraw, które zrobiłam po raz pierwszy.
Paszteciki tym razem z aromatycznym farszem z suszonych grzybów. Ciasto pyszne, kruche, pachnące masełkiem. Do czystego czerwonego barszczu będą wyśmienite! Próbowałam zaraz po wyjęciu z piekarnika – rewelacyjne!
ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki ulubionych ziół
10 dkg masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
farsz:
50 gram suszonych grzybów
1 cebula
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
sól i pieprz.
Grzyby najlepiej namoczyć na noc. Gotować 1,5 godziny. Odcedzić i bardzo drobno posiekać. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce masła. Połączyć z grzybami i śmietaną. Podgrzewać do momentu odparowania.
Zagnieść ciasto, rozwałkować na dwa prostokąty. Na każdym ułożyć farsz, zawinąć, pokroić i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brukselka inaczej. Potrawa prosta, lekka, szybka i smaczna. Autorem przepisu jest Jamie Oliver. Oglądałam kiedyś w TV program, gdzie proponował tak przygotowaną brukselkę jako warzywo do świątecznego obiadu. Mam nadzieję, że dobrze zapamiętałam przepis.
1/2 kg brukselki
boczek wędzony lub szynka parmeńska (kilka plastrów)
sól, pieprz
masło 2-3 łyżki
2-3 łyżki octu balsamicznego (fruttati)
Brukselkę pokroić w plasterki. Boczek lub szynkę pokroić i podsmażyć. Dodać brukselkę. Oprószyć solą. Dodać 2-3 łyżki wody. Poddusić 10 minut. Dodać masło. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ocet balsamiczny.
Śledź wigilijny w tym roku też trochę inaczej. Z porem zamiast cebuli i z suszonymi śliwkami.
5 filetów śledziowych solonych
1/2 szklanki śmietany 18 %
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki miodu
posiekany koperek/
biała część pora
małe opakowanie suszonych śliwek ( z Lidla )
Filety krótko wymoczyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 3 cm kawałki. Śmietanę wymieszać z majonezem, musztardą, miodem, pieprzem i koperkiem. Białą część pora pokroić w półplasterki, przelać wrzątkiem, wystudzić. Śliwki pokroić w paseczki. W salaterce układać warstwowo: śledzie, sos majonezowo-śmietanowy, pory, śliwki.
Łosoś też inaczej – pieczony w pomarańczach.
Filety z łososia
1 łyżka miodu
3 łyżki octu balsamicznego (fruttati)
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz, rozmaryn
1 pomarańcza
Miód wymieszać z octem balsamicznym, oliwką i posiekanym drobno czosnkiem. Filety osuszyć w papierowym ręczniku, ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać marynatą, posolić i posypać tymiankiem. Odstawić na kilka godzin. Obłożyć plastrami pomarańczy. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 35 minut. 10 minut przed końcem zdjąć folię aluminiową, żeby łosoś się zrumienił.