Na świątecznym stole

Zdrowych i wesołych świąt wszystkim moim niestrudzonym czytelnikom!

 

Na świątecznym stole w tym roku znajdzie się kilka potraw, które zrobiłam po raz pierwszy.

Paszteciki tym razem z aromatycznym farszem z suszonych grzybów. Ciasto pyszne, kruche, pachnące masełkiem. Do czystego czerwonego barszczu będą wyśmienite! Próbowałam zaraz po wyjęciu z piekarnika – rewelacyjne! 

 

ciasto:

 

2 szklanki mąki

2 łyżki ulubionych ziół

10 dkg masła

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %

2 jaja

1/2 łyżeczki soli

farsz:

50 gram suszonych grzybów

1 cebula

2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

sól i pieprz.

 

DSCN6113a

 

Grzyby najlepiej namoczyć na noc. Gotować 1,5 godziny. Odcedzić i bardzo drobno posiekać. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce masła. Połączyć z grzybami i śmietaną. Podgrzewać do momentu odparowania.

Zagnieść ciasto, rozwałkować na dwa prostokąty. Na każdym ułożyć farsz, zawinąć, pokroić i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

 DSCN6115a

 

Brukselka inaczej. Potrawa prosta, lekka, szybka i smaczna. Autorem przepisu jest Jamie Oliver. Oglądałam kiedyś w TV program, gdzie proponował tak przygotowaną brukselkę jako warzywo do świątecznego obiadu. Mam nadzieję, że dobrze zapamiętałam przepis.

 

1/2 kg brukselki

boczek wędzony lub szynka parmeńska (kilka plastrów)

sól, pieprz

masło 2-3 łyżki

2-3 łyżki octu balsamicznego (fruttati)

 

a

DSCN6109a

 

Brukselkę pokroić w plasterki. Boczek lub szynkę pokroić i podsmażyć. Dodać brukselkę. Oprószyć solą. Dodać 2-3 łyżki wody. Poddusić 10 minut. Dodać masło. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ocet balsamiczny.

 

DSCN6112a

 

Śledź wigilijny w tym roku też trochę inaczej. Z porem zamiast cebuli i z suszonymi śliwkami.

 

5 filetów śledziowych solonych

1/2 szklanki śmietany 18 %

2-3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

1/2 łyżeczki miodu

posiekany koperek/

biała część pora

małe opakowanie suszonych śliwek ( z Lidla )

 

Filety krótko wymoczyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 3 cm kawałki. Śmietanę wymieszać z majonezem, musztardą, miodem, pieprzem i koperkiem. Białą część pora pokroić w półplasterki, przelać wrzątkiem, wystudzić. Śliwki pokroić w paseczki. W salaterce układać warstwowo: śledzie, sos majonezowo-śmietanowy, pory, śliwki.

 

DSCN6098a

 

Łosoś też inaczej – pieczony w pomarańczach.

 

Filety z łososia

1 łyżka miodu

3 łyżki octu balsamicznego (fruttati)

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1 duży ząbek czosnku

sól, pieprz, rozmaryn

1 pomarańcza

 

DSCN6123a

DSCN6124a

 

Miód wymieszać z octem balsamicznym, oliwką i posiekanym drobno czosnkiem. Filety osuszyć w papierowym ręczniku, ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać marynatą, posolić i posypać tymiankiem. Odstawić na kilka godzin. Obłożyć plastrami pomarańczy. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 35 minut. 10 minut przed końcem zdjąć folię aluminiową, żeby łosoś się zrumienił.

 

DSCN6128aa

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *