Quiche ze szparagami

Każdego roku czekam na szparagi z utęsknieniem. Na bazarach pojawiają się w okolicy maja i zostają do początku lipca. Najbardziej lubię zielone. Dzisiaj inauguracja tego warzywa – quiche. Pychota 😉

składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka lodowatej wody)

składniki na nadzienie:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 20 małych pomidorków
  • kilka plastrów dobrej szynki (opcjonalnie)
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 duże jaja lub 3 średnie
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 60 g startego sera cheddar lub brie
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Formę na tartę (30 cm średnica) posmarować masłem. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Piekarnik nastawić na 150 stopni C. W misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajami. Dodać starty parmezan i ser oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić gałką muszkatołową. Odłamać twarde końce szparagów, opłukać i osuszyć. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.

Na podpieczony spód tarty wlać przygotowane nadzienie. Ułożyć na nim szparagi oraz połówki pomidorków.

Włożyć ponownie do piekarnika (150 stopni C – góra dół). Piec przez około 35 minut. Masa powinna zastygnąć, ale przy dotknięciu palcem powinna być miękka.