Każdego roku czekam na szparagi z utęsknieniem. Na bazarach pojawiają się w okolicy maja i zostają do początku lipca. Najbardziej lubię zielone. Dzisiaj inauguracja tego warzywa – quiche. Pychota 😉
składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka lodowatej wody)
składniki na nadzienie:
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 20 małych pomidorków
- kilka plastrów dobrej szynki (opcjonalnie)
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 duże jaja lub 3 średnie
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 60 g startego sera cheddar lub brie
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Formę na tartę (30 cm średnica) posmarować masłem. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Piekarnik nastawić na 150 stopni C. W misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajami. Dodać starty parmezan i ser oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić gałką muszkatołową. Odłamać twarde końce szparagów, opłukać i osuszyć. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
Na podpieczony spód tarty wlać przygotowane nadzienie. Ułożyć na nim szparagi oraz połówki pomidorków.
Włożyć ponownie do piekarnika (150 stopni C – góra dół). Piec przez około 35 minut. Masa powinna zastygnąć, ale przy dotknięciu palcem powinna być miękka.