Gołąbki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie karkówka)
- 1/2 kg kapusty młodej
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 2 jaja
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, kminek
- mąka do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- 500 g passaty pomidorowej
- 250 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz, suszone oregano
- 3 łyżki słodkiej śmietany 36%
Ryż ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Kapustę bardzo drobno pokroić, posolić i wymieszać aż lekko zmięknie. W dużej misce wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i kapustę. Dodać jajka i dobrze przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładne wyrobić ręką. Formować owalne kotleciki. Każdy obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Wymieszać passatę pomidorową z bulionem, śmietaną. Posolić i doprawić pieprzem i oregano. Sosem pomidorowym zalać kotleciki.
Piec przykryte pokrywą lub folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut w temperaturze.