Delikatne niczym biszkopt, wilgotne za sprawą oleju i lekko kwaskowe dzięki rabarbarowi. Błyskawiczne i szybkie 🙂 Można do niego użyć różnych owoców: truskawek, śliwek, agrestu, jabłek. Ja na pierwszym miejscu stawiam rabarbar. Z tego wspaniałego warzywa trzeba korzystać teraz, wszak tylko w sezonie możemy cieszyć się jego smakiem.
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 cukier z wanilią
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)
cukier puder
Rabarbar obrać i pokroić na pół centymetrowe kawałki.
Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej miksować przez około 10 minut, aż masa stanie się puszysta. Dalej cały czas miksując wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie partiami mąkę.
Ciasto przelać do formy (30 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar. Posypać cukrem kokosowym (opcjonalnie). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.