Placek z cukinii

Pieczony placek z cukinii można podać na lunch lub obiad z jajkiem sadzonym, gulaszem czy z naturalnym jogurtem (to moja ulubiona wersja). Jest alternatywą dla cukiniowych placków. Osobiście wolę taką wersję, ponieważ w ten sposób unikam smażenia 😉

  • 2 cukinie (około 600 g)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 100 g fety startej na tarce o dużych oczkach)
  • pęczek koperku (posiekanego)
  • sól (ostrożnie bo feta jest słona), pieprz, tarta gałka muszkatołowa
  • Cukinie umyć, odkroić końce. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z cebulą. Doprawić solą, wymieszać i zostawić na sitku na ok. 15 minut, następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Do miski z cukinii z cebulą dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, jajka, fetę. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wymieszać.
  • Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 30 minut.