Popękane ciasteczka czekoladowe

Ich wspaniały rustykalny wygląd, bardzo czekoladowy smak z nutą cynamonu to powód aby jeszcze przed świętami zabrać się za pieczenie. Ja się skusiłam i naprawdę serdecznie polecam 😉

Czekoladowe kuleczki, suto obtoczone w cukrze pudrze podczas pieczenia rosną, rozchodzą się na boki, dzięki temu powstają dekoracyjne spękania 🙂 Ciasteczka są pyszne, czekoladowe i miękkie w środku.

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko, 1 żółtko (temperatura pokojowa)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kako
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukru puder do obtoczenia

Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.

Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając, dodać ostudzoną, płynną czekoladę z masłem.

Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon.

Dodać do masy czekoladowej i wymieszać.

Ciasto wstawić co najmniej na 2 godziny do lodówki.

Nabierać trochę ciasta łyżeczką, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i suto obtoczyć w cukrze pudrze.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach nie mniejszych niż 2 centymetry.

Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, 14 minut w temperaturze 170 stopni, grzałka góra/dół.

Ciasteczka choinki

Półkruche ciasteczka tym razem w wersji świątecznej, choinki ozdobione kolorowymi lentilkami.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki tłustej, kwaśnej śmietany
  • 1 jajko, 1 żółtko

Lukier (sok z cytryny, cukier puder) – utrzeć. Powinien mieć odpowiednią konsystencję (w razie potrzeby dodać sok z cytryny lub dołożyć cukru pudru). Na koniec dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego.

2 paczki lentilek lub m & m-sów.

Masło w temperaturze pokojowej kroimy na małe kawałeczki. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka.

Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.

Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.