Kruche ciasteczka z cukrem na Wielkanoc

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 70 g cukru drobnego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier do posypania ciasteczek

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki na minimum 0,5 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość 3 milimetrów. Foremkami wykrawać ciastka. Wierzch ciastek posmarować mlekiem przy pomocy pędzelka a następnie obsypać cukrem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C około 8 minut.

Ciastka z masłem orzechowym

Pomysł na ciastka wielkanocne. Ucieszą szczególnie wielbicieli masła orzechowego oraz najmłodszych członków rodziny. Proste w przygotowaniu, polecam 🙂

  • 100 g masła orzechowego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 220 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kolorowe m&m’sy i inne cukrowe ozdoby

Ze składników zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. 

Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm. Przy pomocy foremek wycinamy zajączki, kurczaki, motyle, baranki…. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ozdabiamy dowolnie kolorowymi m&m’sami i innymi cukrowymi ozdobami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 10-12 minut.

Ja po przestudzeniu pomalowałam ciastka roztopioną białą czekoladą, ale nie jest to konieczne 😉