Poświątecznie o mazurkach

Poświątecznie o mazurkach

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W trakcie gorących dni przedświątecznych nie znalazłam czasu na pisanie. Dzisiaj o mazurkach to trochę  jak z musztardą po obiedzie. Może jednak kogoś z czytających zainspirują na tyle, że pokusi się o upieczenie nie czekając do następnych Świąt Wielkanocnych.

Mazurek bezowo-bakaliowy na waflowym spodzie

  • 5 białek (pozostały mi z pieczenia kruchych spodów pod mazurki)
  • 200 g cukru pudru
  • 500 g  bakalii (migdały pokrojone na pół; morele, śliwki suszone, daktyle, figi – pokrojone niezbyt drobno); opcjonalnie – skropić niewielką ilością rumu – ok. 2 łyżek.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 wafel (andrut)  

Ubijamy białka na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (takiej jak na bezy). Dodajemy mąkę i bakalie i bardzo delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wafel. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 75 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wierzch mazurka ozdobiłam masą czekoladową pozostałą z mazurka czekoladowego.

Spody do poniższych mazurków (2 kajmakowych i 3 czekoladowych – w tym 2 mini) upiekłam wg przepisu mojej koleżanki Danusi.

– 600 g mąki (pól na pół pszennej i krupczatki)

– 5 żółtek

– 100 g cukru pudru

– 200 g masła

– 2 łyżki gęstej śmietany

– szczypta soli

Najprostsza masa kajmakowa:

– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

– 100 g masła

Mleko w puszce (zamknięte) umieścić w  garnku i zalać wodą (puszka musi być cały czas w wodzie; w razie konieczności wodę uzupełniać). Przykryć garnek i gotować przez 2,5 godziny. Puszkę lekko wystudzić, następnie otworzyć. Do jeszcze ciepłej masy dodać masło i wymieszać do momentu rozpuszczenia masła.

Na spód mazurków kajmakowych dałam warstwę galaretki z czarnej porzeczki. Następnie warstwa kajmaku i zabawa w dekorowanie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Masa do mazurków czekoladowych bardzo prosta, smaczna i niezawodna:

– 1 szklanka cukru

– 4 łyżki kakao

– 1/2 szklanki śmietany (22%)

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki rumu (opcjonalnie)

Wszystkie składniki włożyć do rondla, gotować na małym ogniu mieszając aż masa zrobi się gęsta. Tak przygotowana masa wylądowała na kruchych spodach wcześniej posmarowanych galaretką z czarnej porzeczki. Dekoracja i voila!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wiosenne kokosowe maleńkie ciasteczka dla Tadzia i Kajtka

200g mąki
80g wiórków kokosowych (możliwie najdrobniejszych)
100g masła
100g cukru pudru
1 jajko
kilka kropli olejku migdałowego

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z wiórkami i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i siekać nożem do uzyskania kruszonki. Wbić jajko, dodać olejek migdałowy. Krótko wyrobić. Jeśli masa byłaby za sucha dodać 1-2 łyżki śmietany. Gotowe ciasto powinno być zwarte, ale dość miękkie. Ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 milimetrów. Wycinać ciasteczka, układać na blasze i piec około 10-11 minut, aż zaczną się lekko rumienić od spodu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *