Konfitura a właściwie sorbet z płatków dzikiej róży ucierany na zimno, ma bardzo wyrazisty smak i aromat. Tylko jeden gatunek róży nadaje się do tego celu. Jest to róża pomarszczona popularnie zwana cukrową ze względu na słodki intensywny zapach i jadalne płatki.
Rośnie na mojej działce, nieskażona spalinami, urzeka swym zapachem i kolorem.
A oto nasze niedzielne zbiory, z których już powstała aromatyczna konfitura. Jej wykonanie jest bardzo proste, ale niestety zabiera trochę czasu.
Konfitura wzbogaca smak ciast i wypieków. Idealnie smakuje połączona z dżemem jako nadzienie do pączków.
Po zebraniu płatków należy z każdego usunąć białą podstawę, która nadaje konfiturze gorzki smak. Ja robię to za pomocą nożyczek.
– płatki róży
– cukier
– sok z cytryny lub kwasek cytrynowy – u mnie cytryna
Płatki po usunięciu białych końcówek należy zważyć i zasypać dwa razy większą (wagowo) ilością cukru. Można dać cukier puder – ja daję zawsze cukier. Dodać sok z cytryny i ucierać w makutrze do momentu aż cukier się rozetrze i przestanie chrzęścić.
Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków. Nie pasteryzować, cukier utrwala wystarczająco. Ja dla pewności słoiczki z konfiturą różaną przechowuję w lodówce.
Zamiast ucierać w makutrze można sobie ułatwić pracę i użyć do tego celu blendera.