Truskawkowy dżem

W tym roku dżem truskawkowy z dodatkiem rabarbaru, agrestu i płatków dzikiej róży. Rabarbar i agrest dla uzyskania odpowiedniej  kwasowości, natomiast róża dla barwy i aromatu.

  • 2 kg truskawek
  • 2-3 laski rabarbaru (dość duże)
  • 2 garście agrestu
  • 2 łyżki konfitur z róży (utartej z cukrem na surowo)
  • 1 szklanka cukru (można dodać jeszcze 2-3 łyżki jeśli będzie zbyt kwaśny)

Truskawki, pokrojony rabarbar, agrest, różę i cukier włożyć do garnka i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje. Uważać aby się nie przypalił! Ja gotuję około godziny jednego dnia i następnego także godzinę. Jeśli po tym czasie dżem ma odpowiednią konsystencję – gorący wkładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem aby się dobrze zamknęły.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *