W tym roku dżem truskawkowy z dodatkiem rabarbaru, agrestu i płatków dzikiej róży. Rabarbar i agrest dla uzyskania odpowiedniej kwasowości, natomiast róża dla barwy i aromatu.
- 2 kg truskawek
- 2-3 laski rabarbaru (dość duże)
- 2 garście agrestu
- 2 łyżki konfitur z róży (utartej z cukrem na surowo)
- 1 szklanka cukru (można dodać jeszcze 2-3 łyżki jeśli będzie zbyt kwaśny)
Truskawki, pokrojony rabarbar, agrest, różę i cukier włożyć do garnka i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje. Uważać aby się nie przypalił! Ja gotuję około godziny jednego dnia i następnego także godzinę. Jeśli po tym czasie dżem ma odpowiednią konsystencję – gorący wkładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem aby się dobrze zamknęły.