Nalewka o niezwykłym aromacie i pięknej barwie.
Kwiaty bzu czarnego bogate są we flawonoidy. Są niezawodnym środkiem w walce z przeziębieniem. Działają moczopędnie i rozkurczowo oraz uszczelniają naczynia włosowate.
50 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 2 cytryny
- 2 limonki
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 1 l czystej wódki
- 25 ml spirytusu
Kwiatostany czarnego bzu pozbawiamy zielonych grubych łodyg. Staramy się obcinać same kwiaty, ponieważ zielone łodyżki mają gorzki posmak.
Do wyparzonego wrzątkiem naczynia wkładamy kwiaty, na przemian z plasterkami cytryn.
Z wody i cukru przygotowujemy syrop (zagotowujemy go), a następnie studzimy. Ostudzonym syropem zalewamy kwiaty i cytryny (wszystko musi być zakryte syropem). Naczynie przykrywamy gazą. Odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejsce na 4 dni. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy, czy nie fermentuje.
Po czterech dniach syrop odcedzamy przez gazę i zagotowujemy.
Odstawiamy do przestudzenia. Syrop łączymy z alkoholem, zlewamy do wyparzonych butelek.
Odstawiamy na minimum 5-6 tygodni.
Po tym czasie filtrujemy przez filtr do kawy, dodajemy sok z limonek i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna jeszcze odstać kolejny miesiąc w ciemnym i chłodnym miejscu, aby uzyskać idealny aromat.