Nalewka z kwiatów czarnego bzu

 Nalewka o niezwykłym aromacie i pięknej barwie.

Kwiaty bzu czarnego bogate są we flawonoidy. Są niezawodnym środkiem w walce z przeziębieniem. Działają moczopędnie i rozkurczowo oraz uszczelniają naczynia włosowate.

Zbierając kwiaty, należy robić to delikatnie – tak, żeby nie pozbawić ich pyłku kwiatowego, który dodaje aromatu i koloru nalewce (najlepiej kwiatostany bzu ścinać nożyczkami).
Ścięte kwiatostany rozkładamy na papierze i pozostawiamy na jakiś czas, w celu  pozbycia się  robaczków.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

50 baldachów kwiatów czarnego bzu

  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 1 l czystej wódki
  • 25 ml spirytusu

Kwiatostany czarnego bzu pozbawiamy zielonych grubych  łodyg. Staramy się obcinać same kwiaty, ponieważ zielone łodyżki mają gorzki posmak.

Cytryny szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie, sparzamy i kroimy w cienkie plasterki, usuwając pestki.
Do wyparzonego wrzątkiem naczynia wkładamy kwiaty, na przemian z plasterkami cytryn.
Z wody i cukru przygotowujemy syrop (zagotowujemy go), a następnie studzimy. Ostudzonym syropem zalewamy kwiaty i cytryny (wszystko musi być zakryte syropem). Naczynie przykrywamy gazą. Odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejsce na 4 dni. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy, czy nie fermentuje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po czterech dniach syrop odcedzamy przez gazę i zagotowujemy.
Odstawiamy do przestudzenia. Syrop łączymy z alkoholem, zlewamy do wyparzonych butelek.
Odstawiamy na minimum 5-6 tygodni.

Po tym czasie filtrujemy przez filtr do kawy, dodajemy sok z limonek i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna jeszcze odstać kolejny miesiąc w ciemnym i chłodnym miejscu, aby uzyskać idealny aromat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *