Leśny mech

Leśny mech to zielone ciasto, które swoją barwę zawdzięcza szpinakowi. Upiekłam go Agnieszcze na urodziny głównie z uwagi na jego oryginalny wygląd. Po zdegustowaniu okazało się, że jest równie smaczne co efektowne. Dlatego polecam, tym bardziej, że przepis jest prosty.

 Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450 g)

1 i 1/3 szklanki cukru

3 jajka

1 szklanka oleju

2 szklanki mąki krupczatki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z cytryny

Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Utrzeć mikserem jaja z cukrem. Do utartych jaj dodawać małym strumieniem olej – stale miksując. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników. Na koniec dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie za pomocą miksera połączyć wszystkie składniki.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę do „suchego patyczka”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciasto urośnie z górką, którą po wystudzeniu – odciąć. Odcietą część ciasta pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Masa:

  • 250 ml śmietany kremówki 3o% lub 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Śmietanę ubijamy. Dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy wanilię lub sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

Do dekoracji:

świeże truskawki lub inne owoce np.: owoce granatu, borówki amerykańskiej, jeżyny, maliny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posmarować kremem śmietankowym blat ciasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wierzch ciasta posypać okruchami dla uzyskania efektu mchu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Udekorować owocami. Wstawić co najmniej na 2 godziny do lodówki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *