Tradycyjne kotlety mielone, w którym komosa ryżowa zastępuje bułkę tartą. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
1 kg mięsa mielonego (łopatka)
1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 duże jajo
1 łyżeczka ulubionych ziół
sól i pieprz do smaku
Zagotować 1 szklankę wody. Dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i osolić do smaku (jak na makaron). Dodać przepłukane i odsączone na sitku ziarna komosy. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, aż quinoa wchłonie wodę.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Mięso mielone, wystudzoną komosę ryżową, podsmażoną cebulę, jajo i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku – wymieszać. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w mące lub bułce tartej i usmażyć.