Mielone z quinoa

Tradycyjne kotlety mielone, w którym komosa ryżowa zastępuje bułkę tartą. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

1 kg mięsa mielonego (łopatka)

1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

1 duże jajo

1 łyżeczka ulubionych ziół

sól i pieprz do smaku

Zagotować 1 szklankę wody. Dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i osolić do smaku (jak na makaron). Dodać przepłukane i odsączone na sitku ziarna komosy. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, aż quinoa wchłonie wodę.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Mięso mielone, wystudzoną komosę ryżową, podsmażoną cebulę, jajo i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku – wymieszać. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w mące lub bułce tartej i usmażyć.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *