Tarta z brokułami i mozzarellą

Od dzisiaj – jedna z moich ulubionych tart. Ciasto francuskie w połączeniu z brokułami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i ziołami to wspaniały mariaż smaków.

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 brokuł

2 kulki sera mozzarella

kilka pomidorów suszonych w oliwie

2 jajka

1 mały jogurt naturalny

sól, pieprz

czosnek niedźwiedzi

przyprawa podlaska (suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką)

Brokuł ugotować al dente i pokroić w różyczki. Formę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać  widelcem. Na cieście ułożyć różyczki brokuła, pokrojone w paseczki suszone pomidory i mozzarellę. Posypać przyprawą podlaską (suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką). W misce wymieszać jajka, jogurt, czosnek niedźwiedzi. Posolić i wylać na tartę. Z pozostałych skrawków francuskiego ciasta wyciąć paseczki i ułożyć na tarcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *