Od dzisiaj – jedna z moich ulubionych tart. Ciasto francuskie w połączeniu z brokułami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i ziołami to wspaniały mariaż smaków.
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 brokuł
2 kulki sera mozzarella
kilka pomidorów suszonych w oliwie
2 jajka
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz
czosnek niedźwiedzi
przyprawa podlaska (suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką)
Brokuł ugotować al dente i pokroić w różyczki. Formę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć różyczki brokuła, pokrojone w paseczki suszone pomidory i mozzarellę. Posypać przyprawą podlaską (suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką). W misce wymieszać jajka, jogurt, czosnek niedźwiedzi. Posolić i wylać na tartę. Z pozostałych skrawków francuskiego ciasta wyciąć paseczki i ułożyć na tarcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut.