Wegańskio i bezglutenowo u Natalki

Urodziny Natki w tym roku w gronie najbliższych. Serdecznie, miło, rodzinnie. Kwintesencją naszego spotkania były radosne zabawy naszych milusińskich – Olenki, Tadzia i Kajtusia.  Dzieci całkowicie zdominowały uroczystość. A my szczęśliwi i dumni mogliśmy podziwiać ich popisy i zabawy.

Natalka jako weganka neofitka przygotowała dania, które były zgodne z jej sposobem odżywiania. Na stole znalazła się pyszna sałatka z czerwonego ryżu, jarmużu, pieczonych buraczków i koktajlowych pomidorków polana wyśmienitym dresingiem; był też pasztet z soczewicy, wegańskie leczo i brownie z batatów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A ja przygotowałam ciasto marchewkowe, naleśniki z farszem z czerwonej soczewicy i bigosik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sto lat Natko!

Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe

3 szklanki marchewki startej na drobnej tarce 
2 szklanki mąki z cieciorki 
3/4 szklanki oleju
1 pomarańcza
2 szklanki miksu – suszonej żurawiny i daktyli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka orzechów nerkowca grubo pokrojonych 
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego

Daktyle kroję, dodaję żurawinę i mieszam z wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Obrane marchewki ścieram na tarce o drobnych oczkach.  Wszystkie składniki ciasta wkładam do jednej miski i dokładnie mieszam.
Piekę w formie wyłożonej papierem do pieczenia w  piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 40  minut – do suchego patyczka. Proste smaczne i zdrowe!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naleśniki z kaszy gryczanej (wegańskie i bezglutenowe)

2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej

1 płaska łyżeczka kurkumy

zimna woda

4 łyżki oleju

Do miski wsypać opłukaną kaszę gryczaną, zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na całą noc do namoczenia. Następnego dnia odlać wodę, kaszę przepłukać na sicie, zalać świeżą wodą, dodać szczyptę soli, kurkumę i zmiksować blenderem na gładkie ciasto. Dodać więcej wody gdyby ciasto było za gęste (u mnie dość płynne, bo lubię cienkie placki naleśnikowe). Dodać ojej, wymieszać i smażyć placki na dobrze nagrzanej patelni. Kiedy placek zrumieni się z jednej strony, odwrócić za pomocą łopatki (jest to bardziej podsuszanie niż smażenie). Naleśniki po usmażeniu są bardzo elastyczne, smaczne i pożywne.

farsz z czerwonej soczewicy

200 g soczewicy czerwonej

duży por (biała część)

5-6 pomidorów suszonych w oliwie

4 łodygi selera naciowego

oregano,

majeranek,

2 ząbki czosnku,

sól,

pieprz,

oliwa z suszonych pomidorów

Soczewicę ugotować do miękkości. Pora i łodygi selera naciowego pokroić w półkrążki, podsmażyć na oliwie z suszonych pomidorów i dodać do ugotowanej soczewicy. Pomidory pokroić w paseczki i również połączyć z soczewicą. Całość przyprawić oregano, majerankiem solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

Naleśniki przed podaniem podsmażyć na oliwie lub maśle, jeśli nie jest się weganem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bigosik wegański

Podstawą tej potrawy jest dodanie warzyw w równych proporcjach, z wyjątkiem kiszonej kapusty, której jako głównej bohaterki powinno być najwięcej oraz dość długie gotowanie (ok 3 godzin). Warto przyrządzić ją wieczór wcześniej, gdyż z czasem zyskuje na smaku.

1 kg kiszonej kapusty
1/2 kg selera korzeniowego
1/2 kg marchewki
200 g cebuli
1/2 kg pieczarek
około 8  łyżek oleju
sól do smaku

(kmin rzymski, ziele, goździki, cząber, gorczyca, kolendra, tymianek)

powidła śliwkowe

W garnku zagotowuję wodę (około litra), dodaję pokrojoną kapustę, zmniejszam płomień i uchylam pokrywkę. Dokładam kolejne składniki. Najszybciej dodaję cebulę: smażę pokrojoną w kostkę na oleju do zeszklenia, dodaję do kapusty. Potem wrzucam starte na tarce o grubych oczkach marchewki i seler. Gotuję przez jakieś 2 godz, co jakiś czas ewentualnie uzupełniam wodą . Po tym czasie, smażę pieczarki i dodaję do kapusty. Gotuję jeszcze około 1 godziny. Na koniec doprawiam przyprawami i powidłami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *