Faszerowane łódki z cukinii

Faszerowane łódki z cukinii – to fajna propozycja na przekąską lunch lub ciepłą kolację zwłaszcza dla miłośników tego warzywa. Ja jestem ich fanką. Uwielbiam zwłaszcza te maleńkie zielone. Po cukinię sięgam zwłaszcza latem. Można z niej wyczarować wiele wyśmienitych dań. To delikatne w smaku i bardzo zdrowe warzywo.

Faszerowane cukiniowe łódki polecam szczerze, są wyśmienite! Nie wymagają też wielu zabiegów, a zatem do dzieła!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 małe cukinie

1 cebula

2 ząbki czosnku

kawałek dobrej chudej wędliny – u mnie swojska szynkowa (dzięki Sylwia)

12 mini kuleczek mozzarelli

4 płaty suszonych pomidorów (z zalewy w oliwie)

1/2 łyżeczki czarnuszki

1/2 łyżeczki czubrycy

1/2 łyżeczki przyprawy (suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim) z ziołowego zakątka

dobry tarty żółty ser do posypania

kilka pomidorków koktajlowych

Cukinie umyć, odciąć końcówki i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Powstałe cukiniowe łódeczki oprószyć solą. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę wędlinę. Poddusić przez kilka minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać zioła i wymieszać. Przestudzić. Dodać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i suszone pomidory. Wymieszać i napełnić farszem połówki cukinii. Posypać tartym serem. Na wysmarowanym olejem (u mnie olej z pomidorów suszonych) naczyniu żaroodpornym ułożyć nadziane cukinie. Obłożyć pomidorkami koktajlowymi i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *