Faszerowane łódki z cukinii – to fajna propozycja na przekąską lunch lub ciepłą kolację zwłaszcza dla miłośników tego warzywa. Ja jestem ich fanką. Uwielbiam zwłaszcza te maleńkie zielone. Po cukinię sięgam zwłaszcza latem. Można z niej wyczarować wiele wyśmienitych dań. To delikatne w smaku i bardzo zdrowe warzywo.
Faszerowane cukiniowe łódki polecam szczerze, są wyśmienite! Nie wymagają też wielu zabiegów, a zatem do dzieła!
3 małe cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek dobrej chudej wędliny – u mnie swojska szynkowa (dzięki Sylwia)
12 mini kuleczek mozzarelli
4 płaty suszonych pomidorów (z zalewy w oliwie)
1/2 łyżeczki czarnuszki
1/2 łyżeczki czubrycy
1/2 łyżeczki przyprawy (suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim) z ziołowego zakątka
dobry tarty żółty ser do posypania
kilka pomidorków koktajlowych
Cukinie umyć, odciąć końcówki i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Powstałe cukiniowe łódeczki oprószyć solą. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę wędlinę. Poddusić przez kilka minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać zioła i wymieszać. Przestudzić. Dodać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i suszone pomidory. Wymieszać i napełnić farszem połówki cukinii. Posypać tartym serem. Na wysmarowanym olejem (u mnie olej z pomidorów suszonych) naczyniu żaroodpornym ułożyć nadziane cukinie. Obłożyć pomidorkami koktajlowymi i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.