Przetwórstwo warzywne

Te wspaniałe dynie – prawdziwe okazy przywiozłam podobnie jak w ubiegłym roku z Podlasia.  Jasiu – ogrodnik amator – na swoim ekologicznym warzywniaku hoduje oprócz rzeczonych dyniowych gigantów również inne dorodne warzywa. Jego ogórki konsumowane są nie tylko w Truskolasach. Jasiu z uśmiechem konstatuje, że trafiły  w tym roku do Warszawy, Gdańska i Białegostoku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najmniejsza czerwona ważąca ok. 3 kg trafiła już do słojów. Pokrojona w kostkę i zalana czystą wódką będzie się macerować jeden miesiąc. Efektem końcowym ma być – mam nadzieję – pyszna, aromatyczna nalewka zwana dyniówką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nalewkę podzieliłam na dwa słoje.

W pierwszym na dno naczynia włożyłam 10 goździków i spory kawałek kory cynamonowej. Następnie pokrojoną w niewielką kostkę dynię (ok. 1,2 kg). Całość zalałam 1 litrem czystej wódki. Będzie stała miesiąc nabierając aromatu. Następnie zleję i przecedzę przez filtr do kawy. W 1 szklance wody rozpuszczę 1/2 kg cukru. Wystudzony syrop połączę z nalewką. Można również dodać sok z trzech cytryn, wymieszać i przelać do butelek. Nalewka powinna leżakować około pół roku co pozwoli jej nabrać odpowiednich smakowych walorów.

W drugim słoju na dnie umieściłam zamiast goździków i cynamonu –  przekrojoną na pół laskę wanilii. Po miesiącu dodam do niej oprócz syropu cukrowego również sok z trzech limonek. 

Mam nadzieje uzyskać w ten sposób dwie różniące się w smaku dyniówki. Pierwsza korzenna, druga nieco delikatniejsza o waniliowo-limonkowym posmaku.

***

Przepis na ketchup z cukinii dostałam od Romci. Jadłam u niej w towarzystwie gołąbków. Przepyszny!!! Główny składnik ketchupu okazała cukinia (poniżej) została wyhodowana na Romcinym warzywniaku. Romeczko, Twoja “cukinia – ketchup” jest już w słoikach. Równie pyszna jak u Ciebie. Przy okazji pozdrawiam całą truskolaską ekipę!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ketchup z cukinii

1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę cukinii

0,5 kg cebuli obranej i pokrojonej w plastry

1 czubata łyżka soli

Powyższe składniki wymieszać i odstawić na 6 godzin. Następnie gotować do miękkości. Zblendować na gładką masę.

Do cukiniowo-cebulowej masy dodać:

1 łyżkę papryki słodkiej

1 małą łyżeczkę papryki ostrej (ja dałam połowę)

1 łyżeczkę pieprzu ziołowego

0,75 szklanki octu 10 %

1,5 szklanki cukru

3 słoiczki (każdy po 200 g) koncentratu pomidorowego

Ja dodałam jeszcze 1 łyżkę przyprawy do kanapek i 1 łyżkę przyprawy pomidorowej z czarnuszką (z Ziołowego Zakątka)

Całość wymieszać. Gotować 5 minut. Gorący ketchup przełożyć do słoiczków i finito!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Buraczki z papryką na zimę

  • 1,5 kg buraków (po obraniu i oczyszczeniu)
  • 550 g papryki czerwonej
  • 300 g cebuli
  • 150 ml oleju

Zalewa:

  • 160 ml wody
  • 160 ml octu 10%
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
 
Buraki ugotować. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Zagotować wodę z octem, cukrem, solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. 
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze około 5 minut aż nieco zmięknie. 
Podsmażone warzywa dodać do startych buraków i dokładnie wymieszać a następnie połączyć z wcześniej przygotowaną zalewą. Przekładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować około 20 minut (od zagotowania). Słoiki z sałatką odwrócić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji do ostudzenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Buraczki z marchewką, jabłkiem i cebulą
2 kg buraków
1 kg marchwi
1 kg jabłek winnych
2 duże cebule
 
na zalewę:
 
500 ml wody
350 ml octu 10 %
350 g cukru
2 łyżki soli
3 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
Buraki ugotować. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i pokroić w słupki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Składniki zalewy zagotować.
Warzywa połączyć z zalewą. Przekładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować około 20 minut (od zagotowania). Słoiki z sałatką odwrócić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji do ostudzenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *