Te wspaniałe dynie – prawdziwe okazy przywiozłam podobnie jak w ubiegłym roku z Podlasia. Jasiu – ogrodnik amator – na swoim ekologicznym warzywniaku hoduje oprócz rzeczonych dyniowych gigantów również inne dorodne warzywa. Jego ogórki konsumowane są nie tylko w Truskolasach. Jasiu z uśmiechem konstatuje, że trafiły w tym roku do Warszawy, Gdańska i Białegostoku.
Najmniejsza czerwona ważąca ok. 3 kg trafiła już do słojów. Pokrojona w kostkę i zalana czystą wódką będzie się macerować jeden miesiąc. Efektem końcowym ma być – mam nadzieję – pyszna, aromatyczna nalewka zwana dyniówką.
Nalewkę podzieliłam na dwa słoje.
W pierwszym na dno naczynia włożyłam 10 goździków i spory kawałek kory cynamonowej. Następnie pokrojoną w niewielką kostkę dynię (ok. 1,2 kg). Całość zalałam 1 litrem czystej wódki. Będzie stała miesiąc nabierając aromatu. Następnie zleję i przecedzę przez filtr do kawy. W 1 szklance wody rozpuszczę 1/2 kg cukru. Wystudzony syrop połączę z nalewką. Można również dodać sok z trzech cytryn, wymieszać i przelać do butelek. Nalewka powinna leżakować około pół roku co pozwoli jej nabrać odpowiednich smakowych walorów.
W drugim słoju na dnie umieściłam zamiast goździków i cynamonu – przekrojoną na pół laskę wanilii. Po miesiącu dodam do niej oprócz syropu cukrowego również sok z trzech limonek.
Mam nadzieje uzyskać w ten sposób dwie różniące się w smaku dyniówki. Pierwsza korzenna, druga nieco delikatniejsza o waniliowo-limonkowym posmaku.
***
Przepis na ketchup z cukinii dostałam od Romci. Jadłam u niej w towarzystwie gołąbków. Przepyszny!!! Główny składnik ketchupu okazała cukinia (poniżej) została wyhodowana na Romcinym warzywniaku. Romeczko, Twoja „cukinia – ketchup” jest już w słoikach. Równie pyszna jak u Ciebie. Przy okazji pozdrawiam całą truskolaską ekipę!
Ketchup z cukinii
1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę cukinii
0,5 kg cebuli obranej i pokrojonej w plastry
1 czubata łyżka soli
Powyższe składniki wymieszać i odstawić na 6 godzin. Następnie gotować do miękkości. Zblendować na gładką masę.
Do cukiniowo-cebulowej masy dodać:
1 łyżkę papryki słodkiej
1 małą łyżeczkę papryki ostrej (ja dałam połowę)
1 łyżeczkę pieprzu ziołowego
0,75 szklanki octu 10 %
1,5 szklanki cukru
3 słoiczki (każdy po 200 g) koncentratu pomidorowego
Ja dodałam jeszcze 1 łyżkę przyprawy do kanapek i 1 łyżkę przyprawy pomidorowej z czarnuszką (z Ziołowego Zakątka)
Całość wymieszać. Gotować 5 minut. Gorący ketchup przełożyć do słoiczków i finito!
Buraczki z papryką na zimę
- 1,5 kg buraków (po obraniu i oczyszczeniu)
- 550 g papryki czerwonej
- 300 g cebuli
- 150 ml oleju
Zalewa:
- 160 ml wody
- 160 ml octu 10%
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego