Walentynkowe muffiny z czekoladą i piankami marshmallow
Ciasto muffinkowe:
składniki suche:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki ciemnego kakao
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej w kosteczki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
składniki mokre:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
3-4 łyżki nalewki cytrynowej
dodatki:
pianki marshmallow
krem z serka mascarpone i śmietanki (250 g serka mascarpone plus 150 g śmietanki 30%, plus 2 łyżki cukru pudru, plus 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – zmiksować).
posypki do dekoracji
Do składników suchych dodać mokre, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 1/2 wysokości, następnie ułożyć pokrojone na kawałki pianki marshmallow (po dwie duże podzielone pianki) i przykryć ciastem do 3/4 wysokości papilotek.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki udekorowałam masą z serka mascarpone. Ozdobiłam serduszkami wyciętymi z pianek marshmallow oraz maleńkimi serduszkami i groszkami (posypki do ciast).
Muffiny skonsumowaliśmy w przemiłym gronie i „towarzystwie” dobrej herbaty.
Olenka na tę okazję wystąpiła w przebraniu śnieżynki. Charakteryzację przygotowała samodzielnie.
Niech mi każdy powie szczerze, skąd się wzięły dziury w serze …