Korzenne przyprawy, chrupiące kawałki orzechów, kakao, czekolada, cząstki jabłek i trochę cierpkie kandyzowane rajskie jabłuszko to kwint esencja moich dzisiejszych muffinek. A przy tym wspaniałe, korzenne zapachy rozchodzące się po mieszkaniu, kojarzące się z jesiennym, przedświątecznym okresem. Zatem do dzieła 😉
- 15 rajskich jabłuszek w syropie (tyle ile babeczek)
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki orzechów włoskich lub laskowych z grubsza posiekanych
- 2 nieduże jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki korzennej przyprawy do pierników
- cukier z wanilią Dr. Oetker
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jaja
- 3/4 szklanki naturalnego jogurtu
- 2 łyżki dowolnego dżemu (ja użyłam śliwkowego)
- kropelki czekoladowe
Wszystkie składniki oprócz kropelek czekoladowych i jabłuszek rajskich wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny do 3/4 wysokości. Na środku każdej muffinki położyć rajskie jabłuszko i dookoła obsypać kropelkami czekoladowymi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.