Śledzie z dodatkiem żurawiny są moją kolejną propozycją na wigilijny stół. Zrobiłam je na bazie śledzi solonych z cebulą i suszoną żurawiną. Będą przechodziły smakami do Wigilii 🙂
4 płaty śledzi solonych
1 czerwona cebula
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżka suszonego majeranku
olej słonecznikowy lub z pestek winogron
pieprz kolorowy świeżo zmielony
3 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
Śledzie moczyć w wodzie około 2 godzin (po godzinie zmienić wodę). Odcedzić i wysuszyć w ręczniku papierowym. Każdy płat śledziowy oprószyć majerankiem i pieprzem. Pokroić w ukośne paski. Żurawinę przelać wrzącą wodą, odcedzić na sicie. Cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki, sparzyć wrzącą wodą i odcedzić. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać żurawinę, cebulę , ocet winny i miód. Lekko podgrzać do połączenia się składników, ostudzić. W słoiku układać kawałki śledzia na przemian z żurawiną i cebulą. Całość zalać olejem. Odstawić na 2-3 dni.