Dzisiaj nieco odważniejszy krok w kiszeniu warzyw. Odrobina szaleństwa w tym względzie, czyli mix warzywny 😉
Do dużego słoja wrzuciłam warzywa różne, bez żadnego klucza, po prostu te, które jędrne i zdrowe znalazłam na ryneczku 😉
Do rzodkiewek, kalafiora i ogórków dodałam nie bez kozery buraki. Chciałam bowiem aby warzywa pięknie się zabarwiły 😉
9 małych ogórków gruntowych
1 nieduży kalafior
3 nieduże buraki
1 pęczek rzodkiewek
1 łyżeczka nasion kopru
1 łyżka gorczycy
2 ząbki czosnku
zalewa (do dużego słowa – u mnie trzylitrowy – potrzeba dwie porcje zalewy)
1 litr wody
1 łyżka soli (konieczne sól niejodowana)
Warzywa umyć. Buraki obrać, pokroić w plastry a kalafiora w różyczki.
W wyparzonym wrzątkiem słoju, układać na przemian ogórki, buraki, kalafior i rzodkiewki. Dodać czosnek.
Zagotować wodę z solą, dodać koper i gorczycę. Przestudzoną zalewą zalać warzywa, obciążyć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 6 – 7 dni. Kiedy warzywa są już ukiszone zakręcić słój i wstawić do lodówki aby przerwać proces kiszenia.
A oto efekt końcowy kiszonki. Soczysta różowa barwa;) Piękne, apetyczne i zapewniam bardzo smaczne 😀