Zakwas z buraków to najwyższej próby napój energetyczny 🙂 Pisałam już przy okazji innych kiszonek, jak są one bezcenne dla zdrowia, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. W zasadniczy sposób poprawiają naszą kondycję fizyczną i odporność na choroby.
Oczywistym jest, że zakwas z buraków jest nieodzowny w przygotowaniu dobrego barszczu. Ale codzienne picie kieliszka tego smacznego o pięknym kolorze eliksiru zdrowia to najlepszy sposób na wykorzystanie buraczanego zakwasu 😀
A jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Ukiszone buraki można także potem wykorzystać. Świetnie komponują się z kozim serem, wędzonym łososiem czy rukolą. Zatem można je dodać do grzanek z kozim serem, do sałatki z rukolą czy do surówki z dodatkiem jabłka. Dlatego ważne jest, aby buraki możliwie cienko pokroić, ponieważ grube plasterki są zbyt twarde i ciężkie do pogryzienia.
- 1 kg buraków
- 5-6 ząbków czosnku
- 3-4 liście laurowe
- 4-8 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 łyżki soli
- około 1,5 l wody
Buraki umyć, obrać i pokroić jak najcieniej za pomocą noża lub łatwiej na mandolinie.
Wszystkie składniki włożyć do dużego szklanego słoja.
Przygotować solankę z ciepłej przegotowanej wody i soli a następnie zalać nią buraki i przyprawy w słoju. Dobrze jest docisnąć czymś składniki zakwasu, aby żaden składnik nie wystawał ponad powierzchnię.
Tak przygotowany nastaw odstawić na 10-14 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do spożycia. Należy go odcedzić i przechowywać w lodówce.
Polecam, zachęcam 😉 Sama codziennie spożywam 😀