Dzisiaj w Święto Niepodległości zamiast tradycyjnych rogali marcińskich, których nie lubię – przepraszam wszystkich amatorów tych wypieków 😉 – muffiny cytrynowe z białą czekoladą i biało-czerwonych akcentem 🙂
CYTRYNOWE MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
- 2 szklanki mąki + 1 łyżka
- pół szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki naturalnego jogurtu
- 2 jaja
- 1/3 szklanki oleju
- 1 cytryna
- tabliczka białej czekolady
- 1/2 białej czekolady + 50ml śmietanki (polewa na muffiny)
- biała i czerwona posypka
W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki razem ze startą skórką z cytryny i pokrojoną w kawałki białą czekoladą. W drugiej zmiksować jogurt, jaja, olej i sok wyciśnięty z cytryny (powinno go być 6 łyżek, jeśli jest mniej to użyć drugiej cytryny). Składniki suche przesypać do mokrych i wszystko razem wymieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać po 2 łyżki ciasta (do wysokości ? foremki).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Pół białej czekolady połamać na kostki, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować przestudzone muffiny płynną czekoladą. Ozdobić dowolnie lub pozostawić tylko z polewą. Ja z racji dzisiejszego święta Dnia Niepodległości ozdobiłam muffiny czerwonymi i białymi cukrowymi posypkami 🙂