Sałatki to umiejętne łączenie różnych smaków w celu uzyskania wybornego dania. Fantazjować można bez mała w nieograniczony sposób.
Motywem do powstania dzisiejszej sałatki była gotowana golonka indycza z rosołu. W celu zrównoważenia delikatnego smaku mięsa do sałatki dodałam ogórek konserwowy, przyprawę curry i ostry ketchup. Chrupkości dodała czerwona papryka i seler naciowy. Do tego słodkość kukurydzy i groszek konserwowy a całość połączona została sosem z majonezu, ketchupu z dodatkiem przyprawy curry.
Doskonała propozycja na śniadanie, lunch, kolację czy domowe przyjęcie 😉
Składniki:
- gotowana golonka indycza (z rosołu)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- 1 czubata łyżka ketchupu ostrego
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól do smaku
Mięso pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy, paprykę i ogórki pokroić w małą kostkę. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę i groszek.
Majonez, ketchup i przyprawę curry połączyć ze sobą. Otrzymany sos dodać do pokrojonych składników sałatki i całość dokładnie wymieszać. W miarę potrzeby doprawić solą.