Wafle kakaowe

Wafle kakaowe to przepis mojej Mamy najlepszy na świecie 🙂 Tym razem z okazji pierwszej komunii świętej Tadzia. Konsultacji udzielała mi Ela, która już nie jeden raz powielała ten przepis. Rady Eli okazały się owocne. Wafle wyszły na medal 😀

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 czubate łyżki dobrego kakao
  • 200 g masła
  • 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki

Przesiane kakao połączyć z cukrem. Dodać wodę, wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Masę kakaową zdjąć z ognia, dodać masło. Mieszać do momentu rozpuszczenia masła. Do przestudzonej masy dodać 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (opcjonalnie) Wymieszać.

Smarować wafle masą i układać jeden na drugim. Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Smacznego 😉

Pokrojone wafle z racji tak doniosłej okazji ozdobiłam roztopioną czekoladą 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *