Składniki na dużą blachę z piekarnika.
- 450 g maki pszennej
- 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży lub 40 g świeżych
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 2 jaja
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- szalotka, żółta papryka, oliwki, rozmaryn, szczypior, rozmaryn, natka pietruszki, tymianek, majeranek (do dekoracji). Można do dekoracji użyć innych składników, wg uznania 😉
W rondelku roztapiamy masło, następnie lekko studzimy.
Mąkę łączymy z solą i suszonymi drożdżami. Dodajemy przestudzone masło, wodę i jaja. Wszystko mieszamy i dokładnie wyrabiamy w celu napowietrzenia ciasta.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym oliwą. Ręką zwilżoną oliwą równomiernie rozkładamy ciasto na całą powierzchnię blachy. Palcami robimy w cieście zagłębienia i całość skrapiamy oliwą.
Wierzch ciasta ozdabiamy jak umiemy 😉
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 10 – 15 minut.
Jeszcze ciepłą podałam na lunch z oliwkami w oliwie z ziołami i czosnkiem. Mniam, pychota 😀