Focaccia na majówkę

Składniki na dużą blachę z piekarnika.

  • 450 g maki pszennej
  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży lub 40 g świeżych
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • szalotka, żółta papryka, oliwki, rozmaryn, szczypior, rozmaryn, natka pietruszki, tymianek, majeranek (do dekoracji). Można do dekoracji użyć innych składników, wg uznania 😉

W rondelku roztapiamy masło, następnie lekko studzimy.

Mąkę łączymy z solą i suszonymi drożdżami. Dodajemy przestudzone masło, wodę i jaja. Wszystko mieszamy i dokładnie wyrabiamy w celu napowietrzenia ciasta.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym oliwą. Ręką zwilżoną oliwą równomiernie rozkładamy ciasto na całą powierzchnię blachy. Palcami robimy w cieście zagłębienia i całość skrapiamy oliwą.

Wierzch ciasta ozdabiamy jak umiemy 😉

Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 10 – 15 minut.

Jeszcze ciepłą podałam na lunch z oliwkami w oliwie z ziołami i czosnkiem. Mniam, pychota 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *