Podwójnie czekoladowe muffiny

Wspaniałe, podwójnie czekoladowe muffiny upieczone z okazji majówki 😉 Pyszne zwłaszcza dla miłośników czekolady. Polecam 🙂

  • 35 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czekolada jako nadzienie babeczek (u mnie czekolada z amaretto)*
  • szczypta soli
  • rodzynki opcjonalnie

* zamiast czekolady można nadziać babeczki kulkami rafaello 😉

Masło i czekoladę roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać do nich przestudzoną masę maślano-czekoladową, jogurt, śmietanę i jaja – wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć po łyżce ciasta, kostkę czekolady i kilka rodzynek (lub kulkę rafaello), przykryć drugą łyżką ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *