Wspaniałe, podwójnie czekoladowe muffiny upieczone z okazji majówki 😉 Pyszne zwłaszcza dla miłośników czekolady. Polecam 🙂
- 35 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czekolada jako nadzienie babeczek (u mnie czekolada z amaretto)*
- szczypta soli
- rodzynki opcjonalnie
* zamiast czekolady można nadziać babeczki kulkami rafaello 😉
Masło i czekoladę roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać do nich przestudzoną masę maślano-czekoladową, jogurt, śmietanę i jaja – wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć po łyżce ciasta, kostkę czekolady i kilka rodzynek (lub kulkę rafaello), przykryć drugą łyżką ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut.