Tarta ze szparagami

Moje pierwsze w tym roku szparagowe danie 🙂

Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 120g masła
  • jajko
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200g śmietany 18 %
  • 1 jogurt naturalny (180 g)
  • 1 szklanka startego parmezanu + do posypania po upieczeniu
  • 2 jajka
  • pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
  • zioła prowansalskie (1 łyżeczka) sól i pieprz do smaku
  1. Zagnieść wszystkie składniki ciasta kruchego. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  2. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do wrzącej osolonej wody i blanszować przez 5 minut. Odcedzić. Przełożyć na chwilę do lodowatej wody aby nie straciły koloru, po czym odcedzić.
  3. Parmezan zetrzeć na drobnej tarce.
  4. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
  5. Śmietanę i jogurt wymieszać z jajkami, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać starty parmezan.
  6. Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyklejając również wysoko brzegi.
  7. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut.
  8. Wyjąć z piekarnika i po lekkim ostudzeniu wypełnić ciasto masą śmietanowo-jajeczną.
  9. Na masie ułożyć szparagi i pomidorki starając się utworzyć z nich swoistą dekorację 😉
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 – 30 minut.
  11. Upieczoną tartę posypać startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *