Domowa granola

Granola to wspaniały pomysł na doskonałe, zdrowe i błyskawiczne śniadanie. Najlepsza z naturalnym jogurtem (moim zdaniem), ale można ją podać także z mlekiem lub napojem roślinnym np. sojowym, orzechowym, migdałowym czy ryżowym 😉

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (pokrojonych)
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych (pokrojonych)
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki otrębów
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki pokrojonych moreli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu (płynnego)

Do jednej miski wsypać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Dodać płynny miód i ponownie wymieszać.

Blachę do pieczenia (dużą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę wyłożyć równomiernie na blasze.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 25 minut. W połowie pieczenia zamieszać granolę.

Obserwować proces pieczenia w celu uniknięcia przypalenia.

Po przestudzeniu granola jest od razu gotowa do spożycia. Przechowywać w zamkniętym słoiku. Będzie wspaniała, świeża i pachnąca przez miesiąc. Tylko czy wcześniej nie zniknie? 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *