Granola to wspaniały pomysł na doskonałe, zdrowe i błyskawiczne śniadanie. Najlepsza z naturalnym jogurtem (moim zdaniem), ale można ją podać także z mlekiem lub napojem roślinnym np. sojowym, orzechowym, migdałowym czy ryżowym 😉
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (pokrojonych)
- 1/2 szklanki orzechów laskowych (pokrojonych)
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki otrębów
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki pokrojonych moreli
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki miodu (płynnego)
Do jednej miski wsypać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Dodać płynny miód i ponownie wymieszać.
Blachę do pieczenia (dużą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę wyłożyć równomiernie na blasze.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 25 minut. W połowie pieczenia zamieszać granolę.
Obserwować proces pieczenia w celu uniknięcia przypalenia.
Po przestudzeniu granola jest od razu gotowa do spożycia. Przechowywać w zamkniętym słoiku. Będzie wspaniała, świeża i pachnąca przez miesiąc. Tylko czy wcześniej nie zniknie? 😛