- 250 g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 pełna szklanka naturalnego jogurtu
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jaja
- 1 tabliczka czekolady OREO
- 1 tabliczka czekolady białej
- 3 łyżki śmietanki słodkiej (kremówki)
- ozdoby cukrowe
Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy ze sobą w misce.
W drugim naczyniu mieszamy ze sobą mokre składniki: jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i szybko mieszamy.
Do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami wkładamy po łyżce ciasta. Na ciasto wkładamy kostkę czekolady lekko ją dociskając. Na wierzch każdej babeczki wkładamy kolejną łyżkę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Wystudzone muffinki polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Na koniec ozdabiamy babeczki nakładając na czekoladę cukrowe ozdoby 😉