Ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
200 g kwaśnej śmietany 18%
100 g sera cheddar
2 jajka
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki świeżej bazylii (posiekanej)
15 pomidorków koktajlowych
1 spory ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do wysmarowanej masłem formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
Nadzienie:
Zetrzeć ser na tarce o średnich oczkach. Wymieszać śmietanę, jajka, ser, suszoną bazylię i oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, dodać sól oraz pieprz do smaku. Na podpieczone ciasto lekko przestudzone nałożyć nadzienie. Na wierzchu ułożyć umyte przekrojone na pół pomidorki koktajlowe a następnie piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach C.
Ja dodatkowo posypałam tartę czarnuszką, ziarnami słonecznika, natką pietruszki i rozmarynem.