Tarta z zielonymi szparagami

ciasto:

  • 300 g – mąki
  • 150 g – masła
  • 2 jaja
  • 1/3 łyżeczki soli

nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 jaja
  • 2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pęczek dymki
  • sól pieprz

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Posolić. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek. Wybić jaja. Wymieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto lekko zagnieść, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem foremki na tartę (średnica 32 cm). Nakłuć widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Zrobić farsz. Jaja wybić do miski i roztrzepać. Dodać śmietanę i posiekaną dymkę. Wymieszać.

Szparagi umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Główki odciąć i odłożyć. Łodyżki pokroić w grube plastry i wrzucić do farszu. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć główki szparagów.

Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.

Podawać na ciepło lub na zimno 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *