ciasto:
- 300 g – mąki
- 150 g – masła
- 2 jaja
- 1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
- pęczek zielonych szparagów
- 4 jaja
- 2 szklanki śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- pęczek dymki
- sól pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Posolić. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek. Wybić jaja. Wymieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto lekko zagnieść, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem foremki na tartę (średnica 32 cm). Nakłuć widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Zrobić farsz. Jaja wybić do miski i roztrzepać. Dodać śmietanę i posiekaną dymkę. Wymieszać.
Szparagi umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Główki odciąć i odłożyć. Łodyżki pokroić w grube plastry i wrzucić do farszu. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć główki szparagów.
Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
Podawać na ciepło lub na zimno 🙂