Co zrobić z odłamanych końcówek szparagów? Nie trzeba ich wyrzucać. W smaku są identyczne jak ich górna część. Można zatem przygotować z nich pyszny szparagowy krem 😀 Dzięki temu możemy gotować zgodnie z filozofią zero waste. A więc do dzieła 🙂
- końcówki z 2 pęczków zielonych szparagów
- 1 batat
- 1 spora czerwona cebula
- 1 nieduża marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- około 1,5 litra wody
- 3 łyżki posiekanego koperku
- kwaśna,gęsta śmietana 18% (według uznania)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Ostawić.
- Szparagi obrać z wierzchniej warstwy (obieraczką do ziemniaków) i pokroić w centymetrowe kawałki (w ten sposób pozbędziemy się łyka).
- Batata obierać ze skórki i pokroić na nieduże kawałki.
- w Ten sam sposób postąpić z marchewką.
- Do garnka wrzucić szparagi, batata, marchewkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zalać wodą, dodać sól i gotować do miękkości, około 30 minut. Zblendować wszystko na gładkie puree.
- Podawać z posiekanym koperkiem (sporo, chyba, że ktoś nie lubi), łyżeczką śmietany oraz grzankami z serem*
*/ bagietkę kroję na kromki. Smaruję masłem i przekładam na patelnię stroną posmarowaną. Kiedy się zrumienią odwracam na drugą stronę i na każdą kromkę kładę cienki plaster żółtego sera. Jeszcze chwilę podsmażam aż ser się lekko roztopi.