Zupa z końcówek szparagów

Co zrobić z odłamanych końcówek szparagów? Nie trzeba ich wyrzucać. W smaku są identyczne jak ich górna część. Można zatem przygotować z nich pyszny szparagowy krem 😀 Dzięki temu możemy gotować zgodnie z filozofią zero waste. A więc do dzieła 🙂

  • końcówki z 2 pęczków zielonych szparagów
  • 1 batat
  • 1 spora czerwona cebula
  • 1 nieduża marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • około 1,5 litra wody
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • kwaśna,gęsta śmietana 18% (według uznania)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

  • Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Ostawić.
  • Szparagi obrać z wierzchniej warstwy (obieraczką do ziemniaków) i pokroić w centymetrowe kawałki (w ten sposób pozbędziemy się łyka).
  • Batata obierać ze skórki i pokroić na nieduże kawałki.
  • w Ten sam sposób postąpić z marchewką.
  • Do garnka wrzucić szparagi, batata, marchewkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zalać wodą, dodać sól i gotować do miękkości, około 30 minut. Zblendować wszystko na gładkie puree.
  • Podawać z posiekanym koperkiem (sporo, chyba, że ktoś nie lubi), łyżeczką śmietany oraz grzankami z serem*

*/ bagietkę kroję na kromki. Smaruję masłem i przekładam na patelnię stroną posmarowaną. Kiedy się zrumienią odwracam na drugą stronę i na każdą kromkę kładę cienki plaster żółtego sera. Jeszcze chwilę podsmażam aż ser się lekko roztopi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *