Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami naprawdę godna polecenia. Aromatyczna, rewelacyjnie sprawdza się w roli smarowidła na kanapki lub jako dip do warzyw.
- 200 g suchej zielonej soczewicy
- 2 cytryny
- 4 łyżki pasty tahini
- 8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 4 łyżki oliwy w tym 2 tej z pomidorów
- sól do smaku
- 4 ząbki czosnku
- kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji
- kilka szczypt mielonego kuminu lub zataru lub też curry
- kilka szczypt kurkumy
- do posypania czarnuszka lub sezam czy ulubione zioła
- 200 gramów suchej zielonej soczewicy wsypać do garnka i zalać zimną wodą. Zamieszać. Odlać mętną wodę. Czynność powtórzyć kilka razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta. Wlać wodę na 2 cm powyżej ziaren soczewicy. Osolić. Zagotować. zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 10 minut). Po ugotowaniu dolać zimnej wody i odcedzić na sicie.
- Wycisnąć sok z cytryn.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Do miski, malaksera lub blendera włożyć soczewicę, pomidory suszone, sok z cytryny, oliwę, czosnek, sól, kumin (lub zatar czy curry), kurkumę i w miarę potrzeby przegotowaną wodę – zmiksować.
- Przełożyć do słoika, polać oliwą i posypać czarnuszką, sezamem lub ziołami 😉