Wiedziałam, że do przepisu „Feta – rakieta” wrócę i na pewno nie po raz ostatni. Tym razem feta została upieczona w towarzystwie batatów, gruszki, pomidorków koktajlowych i rzodkiewek. Całość przyprawiona suszonym czosnkiem, oregano, oliwą, syropem klonowym. Bardzo smaczna, prosta i szybka przekąska.
- jeden spory batat
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- dojrzała gruszka ale nie miękka
- 3 kiście pomidorków koktajlowych
- kilka rzodkiewek (opcjonalnie)
- opakowanie fety greckiej
- sok z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- oregano, sól, pieprz
- oliwa
- dobry chleb do maczania
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Naczynie żaroodporne równomiernie posmarować cienką warstwą oliwy, po czym wyłożyć fetę.
- Batata obrać i pokroić. Rzodkiewki przekroić na pół. Pomidorki na gałązkach umyć. Gruszkę przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne.
- Wszystkie warzywa ułożyć wokół fety. Wierzch oprószyć suszonym czosnkiem, suszonym oregano, solą i pieprzem, skropić cytryną, syropem klonowym i oliwą. (solimy oszczędnie, omijając fetę, która jest wystarczająco słona).
- Włożyć do gorącego piekarnika i piec około 15 – 20 minut. Podawać na ciepło z bagietką lub dobrym pieczywem.