Pieczona feta z warzywami

Wiedziałam, że do przepisu “Feta – rakieta” wrócę i na pewno nie po raz ostatni. Tym razem feta została upieczona w towarzystwie batatów, gruszki, pomidorków koktajlowych i rzodkiewek. Całość przyprawiona suszonym czosnkiem, oregano, oliwą, syropem klonowym. Bardzo smaczna, prosta i szybka przekąska.

  • jeden spory batat
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • dojrzała gruszka ale nie miękka
  • 3 kiście pomidorków koktajlowych
  • kilka rzodkiewek (opcjonalnie)
  • opakowanie fety greckiej
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • oregano, sól, pieprz
  • oliwa
  • dobry chleb do maczania
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Naczynie żaroodporne równomiernie posmarować cienką warstwą oliwy, po czym wyłożyć fetę.
  2. Batata obrać i pokroić. Rzodkiewki przekroić na pół. Pomidorki na gałązkach umyć. Gruszkę przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne.
  3. Wszystkie warzywa ułożyć wokół fety. Wierzch oprószyć suszonym czosnkiem, suszonym oregano, solą i pieprzem, skropić cytryną, syropem klonowym i oliwą. (solimy oszczędnie, omijając fetę, która jest wystarczająco słona).
  4. Włożyć do gorącego piekarnika i piec około 15 – 20 minut. Podawać na ciepło z bagietką lub dobrym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *