Tarta z cukinią

 

 

Polecam tartę dla smakoszy cukinii. Jest bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Robiłam ją kilkakrotnie. Zawsze spotykała się z uznaniem. Najsmaczniejsza jest na ciepło, ale jeśli zostanie i nie chce się podgrzewać – można zjeść na zimno. Też smakuje.

 

SKŁADNIKI:

 

– opakowanie ciasta francuskiego

– dwie mniejsze cukinie

– 1 serek wiejski

– 15 dkg twarogu tłustego

– 2 szklanki jogurtu naturalnego

– 5 dkg żółtego sera

– 3 jaja

– sól, pieprz

– 2 ząbki czosnku

– ulubione zioła (ja dałam prowansalskie)

 

Cukinię kroję w plasterki i blanszuję w osolonym wrzątku przez 2 minuty – odcedzam.

Gotowym ciastem francuskim wylepiam formę wysmarowaną oliwą.

Serek, twaróg, jogurt, czosnek, jaja, starty żółty ser – mieszam, doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem i wylewam na ciasto.

Na masie twarogowej układam zblanszowaną cukinię, skrapiam oliwą  i posypuję ziołami.

Na wierzchu kładę trochę wiórek żółtego sera.

Piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 45 minut.

 

Jeden komentarz do “Tarta z cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *