Przecierana marmolada z pigwowca

 

 Aromatyczna słodko-kwaśna marmolada z pigwowca

 

 

Od kilku lat dostaję owoce pigwowca od Ali. Zwykle robiłam z nich nalewkę. W tym roku nie miałam ochoty na “zabawę” z wycinaniem gniazd nasiennych i krojeniem na drobne kawałki bardzo twardych owoców pigwowca.

Poszłam więc na skróty. Owoce dobrze umyłam, przekroiłam na połówki (bez wydrążania i obierania)

.

Zalałam wodą (tak aby przykryła owoce), rozgotowałam (trwa to około pół godziny) i przetarłam. Do tak powstałego puree dodałam cukier i na małym ogniu gotowałam około pół godziny. Gorącą marmoladę przełożyłam do wyparzonych słoików.

Proporcje:

 2 kg owoców pigwowca

1,5  kg cukru

Marmolada jest bardzo aromatyczna, ma zdecydowany smak i jest słodko-kwaśna. Ma idealną konsystencję, ponieważ owoce pigwowca mają bardzo dużo pektyn. Robi się ją błyskawicznie.

Będzie wspaniałym dodatkiem do grzanek, ciast i naleśników.

2 komentarze do “Przecierana marmolada z pigwowca”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *