Sałatka – eksperyment powstała ze składników, które miałam w lodówce i które w mojej ocenie pasowały do siebie.
Eksperyment się powiódł. Składniki sałatki stworzyły dobrą kompozycję smaków.
Składniki:
1/2 kg płatów śledziowych
1 papryka
1 jabłko
1 ziemniak gotowany
4 małe kiszone ogórki
natka pietruszki
szczypiorek
3 łyżki musztardy słodkiej
1/2 łyżeczki miodu
2 łyżki majonezu
3 łyżki oliwki z oliwek
pieprz
Filety śledziowe pokroić z 1/2 centymetrowe paseczki; paprykę, jabłko, ziemniak i ogórki pokroić w drobną kostkę.
Dodać: 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Musztardę wymieszać z miodem i ciągle mieszając dodawać małym strumieniem 3 łyżki oliwki z oliwek; dodać majonez i świeżo zmielony pieprz – wymieszać i zalać sałatkę. Składniki sałatki połączyć z przygotowanym sosem. Podawać posypaną szczypiorkiem z kawałkiem razowego chleba z masłem.