Sałatka śledziowa – eksperyment

 

Sałatka – eksperyment powstała ze składników, które miałam w lodówce i które w mojej ocenie pasowały do siebie.

Eksperyment się powiódł. Składniki sałatki stworzyły dobrą kompozycję smaków.

 

Składniki:

 

1/2 kg płatów śledziowych

1 papryka

1 jabłko

1 ziemniak gotowany

4 małe kiszone ogórki

natka pietruszki

szczypiorek

3 łyżki musztardy słodkiej

1/2 łyżeczki miodu

2 łyżki majonezu

3 łyżki oliwki z oliwek

pieprz

 

 

Filety śledziowe pokroić z 1/2 centymetrowe paseczki; paprykę, jabłko, ziemniak i ogórki pokroić w drobną kostkę.

Dodać: 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

 

 

Musztardę wymieszać z miodem i ciągle mieszając dodawać małym strumieniem 3 łyżki oliwki z oliwek; dodać majonez i świeżo zmielony pieprz – wymieszać i zalać sałatkę. Składniki sałatki połączyć z przygotowanym sosem. Podawać posypaną szczypiorkiem z kawałkiem razowego chleba z masłem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *