MAKARONOWE ŚLIMAKI
Paczka makaronu włoskiego Lumaconi (lumaco po włosku ślimak)
Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
15 dkg wędzonego boczku
1 opakowanie serka mascarpone
4 nieduże ząbki czosnku
tarty żółty ser
sól i pieprz
Makaron lumaconi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut od momentu zagotowania (musi pozostać półtwardy aby muszle się nie rozpadły). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozmrażamy szpinak i odparowujemy wodę. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy wcześniej pokrojony i podsmażony boczek, serek mascarpone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po wymieszaniu składników dodajemy sól i pieprz do smaku.
Farszem nadziewamy muszle, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, posypujemy suto tartym ostrym serem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.
Wyborny z kieliszkiem białego wina.