Lumaconi

 

MAKARONOWE ŚLIMAKI

 

Paczka makaronu włoskiego Lumaconi (lumaco po włosku ślimak)

 

 

Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku

15 dkg wędzonego boczku

1 opakowanie serka mascarpone

4 nieduże ząbki czosnku

tarty żółty ser

sól i pieprz

 

Makaron lumaconi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut od momentu zagotowania (musi pozostać półtwardy aby muszle się nie rozpadły). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Na patelni rozmrażamy szpinak i odparowujemy wodę. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy wcześniej pokrojony i podsmażony boczek, serek mascarpone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po wymieszaniu składników dodajemy sól i pieprz do smaku.

Farszem nadziewamy muszle, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, posypujemy suto tartym ostrym serem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.

Wyborny z kieliszkiem białego wina.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *