Tarta z pieczarkami i porem

 

Tarty zwykle robię na kruchym spodzie, ale czasem jeśli mam pod ręką gotowe ciasto francuskie, to chętnie z niego korzystam. Danie jest równie smaczne (niektórzy nawet twierdzą, że smaczniejsze), a zachodu o wiele mniej.

Ta tarta jest właśnie na cieście francuskim.

 

składniki:

 

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;

1/2 kg pieczarek;

2 pory (białe części);

2 – 3 jaja;

1 duży jogurt naturalny;

3 łyżki śmietany 18%;

5 dkg zółtego sera;

sól, pieprz, zioła (zgodnie z upodobaniem);

oliwka, masło;

kiełbasa (opcjonalnie)

 

Pokrojone w półkrążki pory podsmażam na oliwce i maśle; dodaję pokrojone pieczarki i duszę do momentu odparowania wody; doprawiam solą i pieprzem.

Na wysmarowanej masłem formie do tarty rozkładam gotowe ciasto francuskie; nakłuwam widelcem, a następnie wykładam farsz pieczarkowo-porowy. Jogurt, śmietanę, jaja i tarty ser roztrzepuję, doprawiam solą i pieprzem i wylewam na farsz. Całość suto posypuję ziołami.

Taką najbardziej lubię, ale czasem muszę iść na kompromis i zadowolić gusta mojego męża. Wtedy dodaję trochę wędliny. Tym razem dodałam dobrą kiełbasę (bez konserwantów), którą ułożyłam na farszu pieczarkowo-porowym) a następnie zalałam jogurtem.

Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Danie szybkie, smaczne zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z kiełbasą.

 

 

Wersja z kiełbasą

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *