Tarty zwykle robię na kruchym spodzie, ale czasem jeśli mam pod ręką gotowe ciasto francuskie, to chętnie z niego korzystam. Danie jest równie smaczne (niektórzy nawet twierdzą, że smaczniejsze), a zachodu o wiele mniej.
Ta tarta jest właśnie na cieście francuskim.
składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
1/2 kg pieczarek;
2 pory (białe części);
2 – 3 jaja;
1 duży jogurt naturalny;
3 łyżki śmietany 18%;
5 dkg zółtego sera;
sól, pieprz, zioła (zgodnie z upodobaniem);
oliwka, masło;
kiełbasa (opcjonalnie)
Pokrojone w półkrążki pory podsmażam na oliwce i maśle; dodaję pokrojone pieczarki i duszę do momentu odparowania wody; doprawiam solą i pieprzem.
Na wysmarowanej masłem formie do tarty rozkładam gotowe ciasto francuskie; nakłuwam widelcem, a następnie wykładam farsz pieczarkowo-porowy. Jogurt, śmietanę, jaja i tarty ser roztrzepuję, doprawiam solą i pieprzem i wylewam na farsz. Całość suto posypuję ziołami.
Taką najbardziej lubię, ale czasem muszę iść na kompromis i zadowolić gusta mojego męża. Wtedy dodaję trochę wędliny. Tym razem dodałam dobrą kiełbasę (bez konserwantów), którą ułożyłam na farszu pieczarkowo-porowym) a następnie zalałam jogurtem.
Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Danie szybkie, smaczne zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z kiełbasą.
Wersja z kiełbasą