Konfitura z niedojrzałego agrestu jest niezwykle cenionym przetworem. Łączy w sobie unikalny kwaśny smak agrestu ze słodyczą cukru, którego w konfiturze nie brakuje. Posiada niepowtarzalny smak. To prawdziwy rarytas wśród innych konfitur. Niestety aby cieszyć się wyjątkowością tego specjału, należy poświęcić mu sporo czasu.
- 1,5 kg agrestu (niedojrzałego) ***
- 1,5 kg cukru (u mnie cukier trzcinowy, ale może być biały)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- sok z trzech soczystych cytryn
*** agrest niedojrzały jest kwaśny oraz jego pestki nie są tak twarde i duże jak w przypadku agrestu dojrzałego dlatego zdecydowanie lepiej nadaje się na konfitury
Owoce agrestu obrać, opłukać i osaczyć.
Zagotować wodę z cukrem. Do wrzącego syropu dodać sok z cytryn a następnie wrzucić agrest. Gotować przez chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia na co najmniej 12 godzin.
Ponownie zagotować agrest. Tym razem doprowadzić do wrzenia, po czym natychmiast zdjąć z ognia i odstawić na 12 godzin.
Powyższą czynność powtórzyć jeszcze raz.
Następnie ponownie zagotować konfiturę i prużyć na wolnym ogniu do chwili uzyskania szklistości owoców.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć.