Muffiny marchewkowe

Mięciutkie, wilgotne, korzenne muffinki marchewkowe z orzechami. Pachnące cynamonem, oblane cytrynowym lukrem – pycha 😉

W trakcie pieczenia zapach cynamonu roznosi się wokół i zapowiada nadchodzące małymi krokami święta. I chociaż to przepis całoroczny mnie nieodłącznie kojarzy się z jesienią.

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu 😀

Z podanej porcji wychodzi około 15 babeczek.

Składniki:

  • 2 szklanki marchewki startej na tarce jarzynowej o dużych oczkach
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 duże jaja
  • 1/2 do 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub paczka cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich
  • połówki orzechów włoskich (tyle, ile babeczek)

Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać łyżką.

Masę przełożyć do papilotek umieszczonych w formie do 3/4 wysokości. Na każdej muffince na środku umieścić połówkę orzecha włoskiego. Piec przez 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie suchy).

Muffiny wyjąć z piekarnika. Po przestudzeniu można babeczki polukrować (cukier puder plus sok z cytryny) 😀