Kotlety z ciecierzycy i batata

Kotlety z ciecierzycy dla wegetarian i nie tylko 😉

Podane na ciepło z surówką będą wspaniałym daniem obiadowym. Smakują także wybornie na zimno i mogą być alternatywą dla kanapki na drugie śniadanie 😉

  • 540 g ciecierzycy gotowanej (ze słoika w zalewie)
  • 1 spory batat ugotowany
  • 6 kawałków pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól (do smaku)
  • bułka tarta (panierka)
  • olej do smażenia

Ciecierzycę odcedzamy na sitku. Batata gotujemy. Cebulę siekamy bardzo drobno. Pomidory kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Gotujemy kaszę bulgur.

Ciecierzycę i ugotowane bataty miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy kaszę, cebulę, czosnek, pietruszkę, pomidory i jajo oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy 2 łyżki mąki (najlepiej z cieciorki).

Z masy formułujemy kotlety. Panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju.

Pasta z fasoli z czarnuszką

Pasta z fasoli z czarnuszką

Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu a do tego bardzo smaczna. Podana do ciemnego pieczywa będzie wspaniałą alternatywą dla wędliny 😉

Składniki:
400 g białej fasoli z puszki
2 ząbki czosnku
50 g oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. zalewa z suszonych pomidorów)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczki nasion czarnuszki
sól do smaku

Fasolę odcedzamy z zalewy (pozostawić 3 łyżki zalewy). Czosnek siekamy. Wyciskamy sok z cytryny.

Fasolę wraz z trzema łyżkami zalewy, oliwą, sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem dokładnie miksujemy.

Do uzyskanej pasty dodajemy czarnuszkę, paprykę i sól.