Dynia piżmowa faszerowana kuskusem

Z dyni wyczarować można dosłownie wszystko. Pyszną zupę, racuchy, ciasto, zapiekankę.

Tym razem wybrałam dynię piżmową. Jej elegancki, gruszkowaty kształt, piękny intensywny kolor miąższu a przede wszystkim wspaniały orzechowy smak powodują, że danie to jest nie tylko smakowite ale również kolorowe i piękne.

Faszerowana kuskusem dynia piżmowa to potrawa, której naprawdę trudno się oprzeć. Barwny, pyszny i treściwy posiłek, zagościł na urodzinowym stole Olenki 😀 Polecam.

Składniki:

2 nieduże dynie piżmowe,
200 g kaszy kuskus,
1  cebula,

2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka kuminu,
1 łyżeczka przyprawy curry,
20k pokrojonych zielonych oliwek,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
15 g startego parmezanu,
miód,
oliwa,
sól,
pieprz.

Dynię przekroić na pół. Wydrążyć pestki oraz część miąższu. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem oraz polać łyżką miodu. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Kuskus przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Posiekany czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać kumin oraz curry i jeszcze chwilę smażyć aby wydobyć aromat przypraw. Połączyć z kaszą, natką pietruszki pokrojonymi w talarki oliwkami, parmezanem (część pozostawić do posypania) oraz doprawić solą i pieprzem. Dynie napełnić farszem posypać resztą parmezanu. Przed podaniem zapiekać jeszcze przez około 10 minut.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie P1010017.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *