Walentynkowe, czekoladowe…

  • 250 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 pełna szklanka naturalnego jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 1 tabliczka czekolady OREO
  • 1 tabliczka czekolady białej
  • 3 łyżki śmietanki słodkiej (kremówki)
  • ozdoby cukrowe

Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy ze sobą w misce.

W drugim naczyniu mieszamy ze sobą mokre składniki: jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i szybko mieszamy.

Do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami wkładamy po łyżce ciasta. Na ciasto wkładamy kostkę czekolady lekko ją dociskając. Na wierzch każdej babeczki wkładamy kolejną łyżkę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Wystudzone muffinki polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Na koniec ozdabiamy babeczki nakładając na czekoladę cukrowe ozdoby 😉